Turisztikai oldal Önkormányzati oldal
Betűméret: normál nagy nagyobb
Főoldal » Hírek » Lakástüzek, CO mérgezések megelőzése

Tisztelt Honfitársunk!

Az elmúlt időszakban egyre emelkedik a kéménytüzek száma Zalában, ahol 2022-ben 117 lakástűz keletkezett. Tűzeset során hárman vesztették életüket, közülük egy ember lakástűzben. A tűzoltók ezen kívül mintegy 48 esetben mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét az ingatlanokban, s hatan szenvedtek szén-monoxid mérgezést.

A fűtési szezonban sokat tehet saját, és családja biztonsága érdekében, ha

  • szilárd tüzelésű fűtőberendezésében csak és kizárólag kezeletlen (festék, lakk, pác, ragasztóanyag stb. mentes), légszáraz fával fűt! Légszáraz az a fa, aminek 20 százalék alatti a nedvességtartalma. Ezt a legkönnyebben úgy érheti el, ha a tüzelésre szánt fát hasítva, fedett szellős helyen tárolja másfél - két évig. A tűzifa mellett szóba jöhet még kisebb mennyiségben papírhulladék, vagy veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék (faforgács, brikett stb.). Helyesen fűt akkor, ha egyszerre nem rak sok fát a tűzre, és begyújtásnál kerüli a színes papírokat, újságokat, főként a tűzveszélyes folyadékokat!
  • nem nedves fával fűt! A nedves fa eltüzelésekor a kémény járatában a nagymértékű vízgőz kondenzációja, a kátránnyal, szurokkal együtt lecsapódva a falazaton átszivárog, a lakószobákban barna, sárga bűzös foltosodást okoz. A kémény belső falán lerakódó kátrány pedig kéménytűzhöz vezethet! Mindemellett a fa fűtőértékének döntő része a víz elpárologtatásához használódik el, így ez nagyon pazarló fűtési mód.
  • nem dob a tűzre szemetet, például textíliákat, műanyagot, háztartási hulladékot! Ha ezt teszi, akkor nem csak a környezetét szennyezi, hanem életveszélyes állapotokat idézhet elő otthonában. Ezzel ugyanis tüzelőberendezése idő előtt tönkremehet, ráadásul a szén-monoxid mellett egyéb, igen mérgező gázok, gőzök, savhatások is keletkezhetnek! Emellett növekszik a lerakódás, ami kéménytüzet, valamint a rendszer idő előtti tönkremenetelét, a biztonságos működés feltételeinek romlását eredményezi!
  • évente legalább egyszer ellenőrizteti kéményét és tüzelőberendezését szakemberrel! A kéményseprői szolgáltatás INGYENES, ha otthonába nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet. A kéményseprő azonban csak akkor jön, ha előre időpontot egyeztet vele a 1818-as számon, vagy interneten keresztül!
  • beszerez egy füst-, valamint szén-monoxid-érzékelőt! Ezek az eszközök évente több száz ember életét mentik meg Magyarországon, így Zala megyében is azzal, hogy idejekorán felhívják a lakástulajdonosok figyelmét a problémára!

 

Baj esetén azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét!

                                      Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Zalakaros Város Önkormányzat | Zalakaros, Gyógyfürdő tér 1. | Tel: +36 93/340-100