Turisztikai oldal Önkormányzati oldal
Betűméret: normál nagy nagyobb
Főoldal » Programok » A nehéz években is előre tudtunk lépni

A kertmoziban tartott ünnepségen a hagyományokhoz híven elsőként a városunk elmúlt egy évében született apróságait köszöntötték. A tizennyolc kicsit babakendővel fogadta a város új lakójává Novák Ferenc polgármester és Vlasicsné Dörgönye Márta képviselő, a picikre Bertók Dávid református lelkész és dr. Háda László katolikus plébános mondott áldást. Ugyancsak a városi hagyományokat követve az idén 18. évüket betöltött fiatalokat is köszöntötte a polgármester, városunk teljes jogú tagjaivá fogadva őket. Mind az apróságok nevében, mind a fiatalok képviseletében a nevükkel ellátott szalagot erősítettek a város zászlajára.

Novák Ferenc polgármester ünnepi beszédben méltatta a városi születésnapot. Mint mondta: szerencsésnek tarthatja magát, hiszen 41 éve munkálkodik az önkormányzati élet különböző területén, 13 éve dolgozik polgármesterként.

- Településünk a magyar turizmus egyik zászlóshajója – jelentette ki beszédében. – Az elmúlt nehéz években is sikerült megtartanunk ezt a szerepünket. Szakmai tekintetben is elmondható, hogy rengeteg elismerésben részesült a város 2022-ben. Elsők lettünk a Virágos Magyarországért versenyben, dobogósok az év turisztika településeként, de a hazánk legkedveltebb borvidéki települése címet is megkaptuk.

A polgármester jelezte: a gazdasági nehézségek miatt fejlesztések pályázati forrásokból valósulhatnak meg, a város azonban számos sikert ért el e téren és bíznak további pályázati sikerekben is. Elmondta azt is: forgalomtechnikai megfontolások és gazdasági okok miatt parkolási rendszer bevezetéséről is döntött a testület, a várhatóan jövő évben felálló új rendszer azonban a tervek szerint a helyiek számára továbbra is ingyenes marad.

Nagy Bálint, térségünk országgyűlési képviselője, közlekedési államtitkár beszédében megerősítette: Zalakaros az elmúlt évek komoly nehézségei ellenére is jól teljesített.  

- A kormány támogatásra érdemesnek tartja Zalakaros további fejlődését - hangsúlyozta. - A TOP Plusz programból a közelmúltban 287 millió forintos támogatást ítélt meg a városnak a gyógyhelyközpont további fejlesztésére. Zalakaros eredményesen szerepel a Magyar Falu pályázataiban is, ezen támogatásokból újulhatott meg a temető, az óvoda játszótere, és ebből készülhet el a közeljövőben a Szőlő utca megújítása is.

Az ünnepségen Sylvester Lewicki, Olesno település polgármestere is méltatta a két város rendkívül jó kapcsolatát, és a város jelképes ajándékát is átadta Novák Ferencnak.

A városnapi ünnepség részeként került sor a kitüntető címek átadására. Díszpolgári címet kapott Káldiné Kopcsándi Szilvia, a településen végzett több évtizedes kulturális, gazdasági és közéleti tevékenységének elismeréséül.

Zalakarosért kitüntető címet vehetett át Németh Árpád szülőhelyének, Zalakaros lokálpatrióta szellemiségének, hagyományainak ápolásáért és Szakál Tibor a település közéletében, több szervezetben végzett tevékenységéért és a nemzetközi kapcsolatokban való aktív közreműködéséért..

A város közszolgálatáért Ihász Zoltán Györgyné kapott elismerést, Zalakaros szociális és kulturális életében végzett lelkiismeretes és kitartó munkájának köszöneteképp, a turizmusért és a vendéglátásért Kordély Gábor kézműves vállalkozásával, minőségi fazekas termékeivel, a turizmusban nyújtott szolgáltatói szerepéért kapott díjat, ugyanezt vehették át a Tourinform Iroda munkatársai Zalakaros turizmusában betöltött három évtizedes aktív részvételének elismeréséül. Zalakaros Kultúrájáért díjban részesült a 25 éves Karos Fúvósegyüttes, a díjat Tatár Csaba karvezető vette át. Zalakaros sportjáért díjat kapott Németh Zoltán, a Sensei Németh Budo Akadémia Sportegyesület vezetője Zalakaros sportjában a gyermekek sokoldalú fejlesztése érdekében végzett lelkiismeretes és kitartó munkájuk elismeréséül. Zalakaros ifjú tehetsége díjban részesült Strobl Anna a sport területén elért eredményes szereplésért, példamutató küzdeni tudásáért. Emlékplakettet kapott a Forrás Hotel Zalakaros turizmusában betöltött fél évszázados szerepéért.és Szalainé dr. Harcz Mária Zalakaros egészségügyében betöltött fél évszázados lelkiismeretes munkájáért.

A városnapi ünnepséget kulturális műsor színesítette, melyen a Rügyecske tácegyüttes, a Bottal-fogó együttes és a Dalárda-Vegyeskar lépett fel. A nap zárásaként a zalakarosi polgárokat a helyi civil szervezetek látták vendégül, akiknek képviselői a korzó melletti területen már a nap folyamán azon dolgoztak, hogy válogatott finomságok kerülhessenek az asztalokra.

 


Zalakaros Város Önkormányzat | Zalakaros, Gyógyfürdő tér 1. | Tel: +36 93/340-100